Centrifugalpumpen


Billede af en centrifugalpumpe En centrifugalpumpe virker ved, at vandet slynges ud til siderne, og her tvinges opad. Den første centrifugalpumpe blev opfundet i Frankrig allerede i 1689; men den fik først almindelig udbredelse meget senere, da den måtte vente på indførelsen af elektriske motorer.

I 1952 skabte Poul Due Jensen og hans dygtige medarbejdere på pumpefabrikken Grundfos i Bjerringbro den første Grundfos Centrifugalpumpe. Det centrale i denne pumpe er den rotor, der ses på det første foto herunder. Skovlene på rotoren er placeret i et mønster, så når den drejer rundt i høj hastighed, bliver vandet slynget ud til siderne og op ad væggene i pumpen.

Opfindelsen af Grundfos Centrifugalpumpe banede vejen for en række nye dykpumper, borerørspumper, cirkulationspumper og meget mere, der for alvor har fået virksomheden til at vokse, så den i dag er verdens største pumpefabrik.

Hvis du vil vide mere om centrifugalpumpen og andre pumpetyper, kan du finde både forsøg og yderligere viden i natur & teknik lokalet.Læs også om grisen fra Grundfos.

Læs også om pumper i oldtiden.

Tidslinien